perjantai 27. maaliskuuta 2015

Omistajanvaihdoksen avulla ekonomiyrittäjäksi

Suomessa 55–74 vuotiaita yrittäjiä on 69 000, joista noin 14 000 on ilman jatkajaa. Toisen lähteen mukaan 50 000 yrittäjää aikoo luopua liiketoiminnasta eli suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä luo huomattavan haasteen: Suomeen on syntymässä yrittäjyysvajetta samaan aikaan kun työllistämisen vastuu on siirtymässä yhä enemmän pk-yrityksille ja uusia yrityksiä perustetaan yhä useammin muihin edullisemman verotuksen maihin esimerkiksi Viroon, jossa osakeyhtiöissä voittoja ei veroteta, ennen kuin osingot nostetaan yhtiöstä pois.
Yksittäisen yrityksen näkökulmasta omistajanvaihdos tarkoittaa uutta yrittäjää vetäjäksi ja myyjän siirtymistä eläkkeelle tai muihin toimintoihin. Onnistuessaan omistajanvaihdos tarkoittaa liiketoiminnan jatkuvuutta, kehittymistä ja työpaikkojen turvaamista.
Kokemukseni mukaan keskeisimpiä haasteita omistajanvaihdoksissa ovat muun muassa motivoituneen jatkajan löytyminen, yrityksen arvonmääritys, yrityskauppahinnan neuvottelut, rahoituksen ja takuiden järjestelyt, verotuksen suunnittelu, luopujan eläkkeen riittävyys, omistaja-johtajanvaihdoksen siirtymäkauden sujuminen ja hiljaisen tiedon ja osaamisen siirtymisen varmistaminen edeltäjältä jatkajalle.
Yhteiskunnassa on paljon keskusteltu, mistä yrityksille löytyy kehittämistahoisia ostajia. Jatkaja voi löytyä omasta perheestä, mutta yhä useimmin myös henkilöstöstä, yrityksen asiakkaista, sidosryhmistä ja kilpailijoilta. Esimerkiksi nuorkauppakamarit eri puolella Suomea järjestävät yhdessä kumppaneiden kanssa Jatkoon! –seminaareja, jossa yrittäjyydestä kiinnostuneita henkilöitä herätellään miettimään toimivan yrityksen ostamista yhtenä vaihtoehtona yrittäjäksi ryhtymisessä.
Mielestäni tässä muutoksessa on mahdollisuus myös ekonomeille. Ekonomithan ovat luonteva ja erinomainen vaihtoehto yrityksen jatkajaksi, varsinkin kun yhteiskunta kaipaa enemmän kasvuyrittäjiä Suomeen. 
Viestin Vaihto helpottaa omistajanvaihdoksia
ELY-keskukset ovat tuotteistaneet omistajanvaihdosten suunnitteluun kohdennetun tuotteistetun ViestinVaihto –palvelun helpottamaan PK-yritysten omistajanvaihdoksia. Omistajanvaihdoksen asiantuntijoiden (esimerkiksiViestinVaihto -konsultit) hyödyntäminen omistajanvaihdoksen tai yrityskaupan suunnittelussa ja toteutuksessa on erittäin suositeltavaa.
Useimmille yrittäjille yrityksen luovutus (myynti) on kerran elämässä tapahtuva prosessi. Omistajanvaihdosasiantuntija osaa neuvoa, miten myyjä saa yrityksensä myyntikuntoon ja miten ostaja ja myyjä välttävät suurimmat sudenkuopat omistajan/sukupolvenvaihdoksissa. Myyjän intressinä on usein tehdä osakekauppa, ostaja haluaa tehdä mieluummin liiketoimintakaupan. Jokainen omistajanvaihdos on ainutlaatuinen ja vaatii huolellista suunnittelua verotukselliset, rahoitukselliset, eläkkeelle jäämisen ajankohdan ja jatkajan aikataululliset näkökulmat huomioiden.
Omistajanvaihdos voidaan toteuttaa useiden erilaisten yritysjärjestelyiden avulla, joista yleisimmät ovat liiketoimintakauppa, osakekauppa, lahjanluontoinen kauppa tai yrityksen lahjoitus. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten yrityksen omien osakkeiden hankkiminen, jatkajalle perustetaan apuyhtiö, luopujalle jää keskinäinen kiinteistöyhtiö.
Sukupolvenvaihdoksiin on mahdollista saada sukupolvenvaihdoshuojennuksia, jos tietyt kriteerit täyttyvät. Tällöin yrityksen myyjä (luopuja) voi myydä perilliselle yrityksen osakkeet tai yhtiöosuuden ilman luovutusvoittoveroa. Myös perinnönjakokysymykset eli muut perilliset on otettava huomioon mahdollisessa osakkeiden antamisessa lahjana, perintönä taiennakkoperintönä.
Suomen Ekonomiliiton yrittäjäneuvottelukunta haluaa edistää ekonomiyrittäjyyttä. Samaan aikaa moni yrittäjä pohtii yrityksen myymistä ja kaipaa kipeästi jatkajaa yritystoiminnalleen. Nyt jos koskaan on aika ryhtyä ekonomiyrittäjäksi sukupolven- tai omistajanvaihdoksen avulla! Suomi tarvitsee ekonomiosaamista myös pk-yrityksiin.
Teksti on julkaisu Suomen Ekonomiliiton sivuilla 12.11.2012 http://blogi.ekonomit.fi/?p=417

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti