Talousblogi. Kirjoituksia taloudesta - liiketaloudesta, kansantaloudesta, ilmailupolitiikasta, kuntataloudesta, elinkeinopolitiikasta, talouspolitiikasta, finanssipolitiikasta, kauppapolitiikasta, yrittäjäpolitiikasta, sijoittamisesta ja verotuksesta.
lauantai 26. tammikuuta 2013
Aamusivut, taiteilijatreffit ja crowdsourcing - keinoja syvempään luovuuteen
Vuoden 2013 ensimmäinen korkeasti koulutettujen naisten innovaatioleiri on parhaillaan menossa 25.-27.1.2013. Paikaksi on valikoitunut jo aikaisemmin viime vuonna testattu Elämännokan leirikeskus, joka sijaitsee Sammatissa, Lohjan kunnassa. Innovaatioleirille on valittu 21 akateemista osallistujaa, joilla on kiinnostusta lähteä yrittäjäksi ja innovatiivinen liikeidea, mutta heillä ei ole vielä yritystä perustettu. Useimmat ovat vielä palkkatyössä asiantuntija- tai johtajatehtävissä.
Olemme riittävän kaukana arjen rutiineista, kiireistä ja melusta.Tunnelma luonnon helmassa luovuuden lähteillä innovaatioleirillä on odottavan innostunut, lämmin ja positiivinen. Suurimmalla osalla on jalassaan villasukat ja yllään villatakki. Täällä ei tarvita korkokenkiä eikä pönötetä pikkutakki ja bleiseri yllä. Keskustelua käydään jo kahden ensimmäisen päivän aikana vilkkaasti.
Usein korkeasti koulutettujen tai uranaisten elämä kulkee tiettyä oravanpyörää, jossa vakiintuneita rutiineja on paljon. Päätöksiä tehdään liikaa vasenta järkiperäistä aivopuoliskoa hyödyntäen. Haluaisit ehkä olla hieman luovempi, mutta mielessäsi on paljon lukkoja, jotka estävät luovuuden ja pelkäät jopa ehdotta jotakin hullua ideaa. Näiden lukkojen avaamiseksi esittelin naisille kaksi luovuustyökalua perjantai-iltana.
Nämä kaksi luovuustyökalua ovat aamusivut ja taiteilijatreffit. Työkalut ovat Julia Cameronin Tie luovuuteen -kirjasta pöllittyjä. Aamusivujen periaate on se, että heräät aamulla puoli tuntia aikaisemmin ja aloitat kirjoittamaan tekstiä käsin (ei siis tietokoneella) kolme sivua joka aamu. Tätä kirjoittamista jatketaan 12 viikkoa. Todellakin kolme sivua per aamu. Aamusivuja ei saa näyttää muille. Laitat ne heti piiloon, kun olet ne kirjoittanut. Saat lukea ne uudelleen vasta 12 viikon kuluttua. Eikä ole oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa aamusivuja. Pääasia on, että alat kirjoittamaan tekstiä.Sinä kirjoitat tajunnan virtaa omia ajatuksiasi ja pohdintojasi. Teksti saa olla todella poukkoilevaa ja teksti saa hyppiä teemasta toiseen. Aamusivuja kirjoittaessasi opit hyödyntämään yhä enemmän aivojen oikeaa puoliskoa.
Samantien jaoin osallistujille LED-otsalamput! What? Halusin, että naiset laittavat otsalampun päähänsä aamuvarhaisella, jotta he voivat alkaa kirjoittaa aamusivuja otsalampun loistaessa. Eikä tarvitse herättää kämppäkaveria, jos herää todella aikaisin kirjoittamaan tajunnan virtaa. Sanoinkin naisille, että tehän olette nyt varsinaisia valopäitä, kun on otsalamputkin päässä. Heh :)
Ihaninta oli lauantaina aamulla kuulla palautetta yhdeltä osallistujalta, että hän aloitti heti aamulla aamusivujen kirjoittamisen. Hän kertoi minulle, että kirjoittaessa vapautui positiivista energiaa. Tämä lämmitti mieltäni paljon! Oikeesti mahtavaa hei! Olen saanut naisten luovuutta vapautumaan positiiviseksi energiaksi.
Taitelijatreffit on toinen luovuustyökalu. Meidän jokaisen sisällä asuu pieni taiteilija, joka tarvitsee ravintoa ja virikkeitä. Sinun pitää varata itsellesi aikaa joka viikko kaksi tuntia ja sinun pitää viedä sisäinen taitelijasi treffeille. Vain sinä itse osallistut taiteilijatreffeille. Voi viedä sisäisen taiteilijasi tutustumaan ja ostoksille uuteen rihkamakauppaan. Toki voit viedä hänet teatteriin, konserttiin, taidenäyttelyyn tai muun korkeakulttuurin pariin. Ne ovat hyviä virikkeitä. Voit viedä sisäisen taiteiijan uuteen kaupunkiin, uuteen ravintolaan, johonkin uuteen harrastukseen. Lähde vaikka keilaamaan, seinäkiipeilemään tai kokeilemaan pistooliammuntaa, jos et ole näitä aikaisemmin kokeillut. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että itselleni haasteellisinta on ollut lähteä yksin taiteilijatreffeille. Käyn paljon uusissa paikoissa, uusissa kaupoissa, uusissa ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissakin, mutta useimmiten minulla on muita henkilöitä mukanani.
Uusi liikeidea voi tulla mieleen missä vaan. Uudessa kahvilassa tai leirikeskuksessa. Sen takia aina pitääkin olla muistikirjan mukana. Minulla kännykän notebook on juuri tämä muistio, jonne kirjoitan kaikki hullutkin ideat ja pystyn lähettämään nämä muistiinpanot sähköpostiini.
Innoladycamp.fi on liikeideoiden kehittämiseen tarkoitettu crowdsourcing foorumi, jossa voimme kehittää liikeideoita pidemmälle joukkoistamisen eli crowdsourcingin avulla. Foorumin on luonut Fountain Park. Foorumissa näkyy Suomen kartta, johon ilmestyy aina puhekupla sen paikkakunnan kohdalle, jossa joku lisää uuden liikeidean. Innoladycamp.fi foorumin ideana on se, että muut palvelun käyttäjät, yrittäjämentorit muut innovaatioaktivistit ja bisnesenkelit, voivat antaa liikedeoille palautettta ja kommentteja. Liikeideoita voi myös arvioida numeerisesti Likertin 4-10 asteikolla. Kannustan naisia lisäämään rohkeasti liikeideansa tänne foorumille. Turhia pelkoja naisilla on edelleen, että mitä jos joku pöllii minun liikeidean. Aivan turha pelko. Sinä olet jo lähtökohtaisesti liikeidean äiti ja se on sinun ideasi heti, kun olet sen sosiaalisen median foorumille kirjoittanut. Jos joku muu lähtee samaa ideaa toteuttamaan, hän on samantien kopioija.
Nina Koivisto on parhaillaan valmentamassa innoleidejä innovaatioprosesseista. Hän kertoo, mitä eroa on idealla, keksinnöllä ja innovaatiolla. Tuote tai palvelu on innovaatio sitten vasta, kun se tuottaa (rahaa). Poikkeuksena on kuitenkin sosiaaliset innovaatiot, joiden tarkoitus ei ole tuottaa rahaa, vaan lisätä hyvinvointia yhtieskunnassa. Sitä ennen se on vain idea tai keksintö. Hän esittelee eri innovaatiotyökaluja. Leidit tekevät ryhmätöitä n. 5 hengen ryhmissä. Uteliaana odotan Nina Koiviston innovointityökalujen soveltamista käytäntöön. Leirikeskuksen nurkassa näkyy kolme laatikollista legopalikoita. Mitä ihmettä me niillä teemme? Arvatenkin legopalikkojen mysteeri selviää iltapäivän aikana, kun naiset pääsevät kokeilemaan ryhmätöissä erilaisia innovointityökaluja. Olemme siis hyvässä vauhdissa kohti luovututa ja uusia innovointimenetelmiä.
Tämä Naisyrittäjyyskeskuksessa kehittämäni InnoLady Camp -konsepti on muuten palkittu KONSTA-palkinnolla marraskuussa 2012. InnoLady Campille palkinnon myönsi Suomen Keksijäin Tukisäätiö. Pakko tunnustaa, että aivan puskista minulle yllätyksenä tämä palkinto tuli. Samanaikaisesti tuntuu hyvältä, että on pioneerinä esimerkillisellä tavalla kehittänyt keksintö- ja innovaatiotoimintaa Suomessa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti